Wednesday, June 29, 2011

Pengajaran Daripada Isra’ Dan Mi’raj



Assalamualaikum dan salam 1Malaysia,

-korang tawu x..arini 27 Rejab,merupakan peristiwa penting yang selalu dirayakan setiap tahun oleh seluruh umat Islam...hihi..

-selamat membaca..:)

Ulama’ sirah bersepakat bahawa mu’jizat Isra’ dan Mi’raj berlaku selepas dakwah Nabi Muhammad SAW di Thaif, dan selepas dihalau oleh penduduknya dengan dahsyat sehingga Nabi SAW menganggap hari tersebut lebih teruk dari kesusahan Perang Uhud dengan apa yang berlaku pada hari itu. Hal ini jelas seperti yang diriwayatkan dalam kitab Sohih Bukhori bahawa sesungguhnya Nabi SAW pernah ditanya oleh Saidatina Aisyah RA:

“Wahai Rasulullah! Adakah hari yang lebih dahsyat bagimu dari hari Uhud?” Baginda SAW menjawab dengan bersabda: “Sungguh aku telah menerima daripada kaummu apa yang aku terima. Dan perkara paling teruk yang aku terima daripada mereka ialah pada hari Al-Aqabah, ketika aku bertemu dengan anak “Abdu Yalil Bin Abdu Kalal” tetapi dia tidak memenuhi harapanku, maka aku berlalu dengan kesedihan yang jelas diwajahku sehingga aku tidak sedar melainkan ketika aku berada di “Qarnussa’alib”, aku mengangkat kepalaku, tiba-tiba terdapat awan yang melindungiku, aku memerhatikannya, tiba-tiba terdapat Jibril di situ maka dia memanggilku seraya berkata: Sesungguhnya Allah mendengari kata-kata kaummu kepadamu, dan apa yang mereka jawab, dan sesungguhnya telah diutuskan kepadamu malaikat yang menjaga gunung-ganang supaya engkau memerintahkannya dengan apa sahaja yang engkau kehendaki terhadap mereka. Maka malaikat yang menjaga gunung memanggilku, lalu memberi salam kepadaku seraya berkata: Wahai Muhammad! Apakah perkara yang engkau inginkan? Kalau engkau mahu, akan aku hempapkan ke atas mereka kedua-dua bukit tersebut… Maka Nabi SAW bersabda: Bahkan aku berharap agar Allah mengeluarkan dari sulbi-sulbi mereka orang yang hanya menyembahNya dan tidak mensyirikkanNya dengan sesuatu pun.”

Sesungguhnya Nabi SAW telah berhina diri di hadapan Allah selepas baginda keluar dari Thaif, dan mengadu kepada Allah tentang kelemahannya dan akan halnya yang kehilangan pembantu dan penolong, maka Allah mengurniakan kepadanya kecerdikan mentadbir untuk memasuki Makkah dengan selamat. Kemudian Allah memuliakan baginda dan memberi kerehatan jiwa dan ketenangan dengan bertemu Allah SWT ketika malam Isra’ dan Mi’raj. Sesungguhnya keteguhan baginda SAW menghadapi peristiwa-peristiwa yang berlaku di Makkah dari usaha-usaha untuk mengepung dakwah pada permulaannya dan berdirinya Quraisy sebagai batu penghalang telah menyebabkan baginda terdedah kepada kebencian, tuduhan dan ancaman yang hebat. Dan menyebabkan orang-orang beriman ditimpa sedahsyat-dahsyat ujian, sehingga mereka tidak pernah merasakan kerehatan sejak mereka beriman dengan baginda Ar-Rasul SAW. Firman Allah SWT telah menjelaskan kepada kita bahawa hikmah daripada peristiwa Isra’ itu ialah Allah SWT ingin menunjukkan kepada hambanya (Nabi Muhammad SAW) sebahagian daripada tanda-tanda kebesarannya, Allah berfirman:

سُبْحَانَ الَّذِي أَسْرَى بِعَبْدِهِ لَيْلاً مِّنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الأقْصَى الَّذِي بَارَكْنَا حَوْلَهُ لِنُرِيَهُ مِنْ آيَاتِنَا إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْبَصِيرُ

Yang bermaksud: Maha Suci Allah yang memperjalankan hambanya pada waktu malam daripada Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa yang kami berkati sekelilingnya supaya kami menunjukkan kepadanya di antara tanda-tanda kebesaran kami, sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Melihat. (Surah Al Isra’: 1)

Antara Pengajaran Isra’ Dan Mi’raj

Isra’ dan Mi’raj merupakan ujian bagi orang-orang islam dan bertujuan membersihkan saf mereka, kerana ketika diberitakan kepada kaum Quraisy tentang Isra’ dan Mi’raj maka sebahagian daripada orang-orang Islam teruji iman mereka malah ada di kalangan mereka yang murtad. Imam Ibnu Kathir meriwayatkan dari Qatadah bahawa: “Nabi SAW pergi ke Makkah dan memberitahu orang-orang Quraisy tentang perkara tersebut (Isra’ dan Mi’raj), maka ramai manusia yang mendustakan baginda SAW, dan sebahagian lagi murtad, sedangkan Abu Bakar As-Siddiq RA segera membenarkan baginda SAW, dan beliau bertanya kepada baginda SAW tentang sifat Baitul Maqdis, seraya berkata, “Sesungguhnya aku membenarkannya tentang berita langit pada waktu pagi dan petang, maka tidakkah patut aku membenarkannya tentang pengkhabaran Baitul Maqdis?” Maka sejak peristiwa tersebut beliau digelar sebagai sebagai As-Siddiq. Demikianlah Isra’dan Mi’raj sebagai satu peristiwa yang penuh dengan keindahan dan mukjizat, ia adalah antara tanda-tanda kekuasaan Allah SWT yang sudah tentu tidak mampu dikalahkan oleh sesiapa pun sama ada di bumi mahupun di langit, dan di antara pengajaran Isra’dan Mi’raj ialah:

  1. Menguji kebenaran iman orang-orang yang beriman.
  2. Membersihkan saf mereka daripada orang-orang yang lemah iman dan tidak yakin dengan kebenaran Nabi SAW.
  3. Menguji keyakinan dan keteguhan iman di dalam jiwa mereka, kerana peristiwa tersebut di luar jangkauan akal manusia, ia memerlukan kepada mu’min yang benar dalam imannya, tidak ada sesuatu pun yang mampu menggoyangkan keyakinannya walau sebesar dan sedahsyat mana pun perkara itu.

Isra’ dan Mi’raj berlaku sebelum peristiwa hijrah ke Madinah dan sebelum peninggalan rumah-rumah dan tanah air, supaya ia menjadi ujian dan latihan bagi orang-orang mu’min untuk mentaati Allah Azza Wajalla, kerana hijrah adalah satu peringkat yang baru, yang mana seluruhnya adalah jihad dan pengorbanan di jalan Allah sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud:

“Sesungguhnya orang-orang yang mukmin (yang sebenar) ialah mereka yang beriman dengan Allah SWT dan RasulNya kemudian mereka tidak ragu dan berjihad dengan harta dan jiwa mereka di jalan Allah, mereka itulah orang-orang yang benar.” (Al Hujurat : 15)

Kewajipan Berjihad Di Jalan Allah

Isra’ dan Mi’raj adalah pengumuman kepada seluruh dunia bahawa Rasulullah SAW merupakan Nabi kepada dua kiblat (Masjidil Haram dan Masjidil Aqsa) dan Imam kepada timur dan barat serta pewaris bagi para nabi sebelumnya dan contoh tauladan kepada generasi selepasnya.

تَبَارَكَ الَّذِي نَزَّلَ الْفُرْقَانَ عَلَى عَبْدِهِ لِيَكُونَ لِلْعَالَمِينَ نَذِيرًا

Yang bermaksud: “Maha suci Allah yang telah menurunkan Al-Quran kepada hambanya agar dia menjadi pemberi peringatan kepada seluruh alam ” (Al Furqan: 1)

Ketahuilah bahawa menjadi satu perkara yang besar, pelik dan bahaya untuk kita bercakap atau menulis tentang peristiwa Isra’ dan Mi’raj, sedangkan bumi Isra’dan Mi’raj, laluan penghulu segala makhluk SAW dan tempat baginda mengimami para Anbiya’ berada di bawah tangan orang-orang yahudi, mereka bebas melakukan apa sahaja terhadap penduduk-penduduknya, menumpahkan darah-darah mereka dan memusnahkan kehidupan mereka, dan para ibubapa menyaksikan detik berpisah dengan anak-anak mereka, para syuhada’ yang mulia, dan rumah-rumah menangis ketika melihat perarakan mengiringi para syuhada’ menuju ke tempat tinggalnya yang terakhir di dunia ini. Ironiknya, dunia Islam seluruhnya seolah-olah terbius, tiada pembelaan yang sewajarnya dilakukan seolah-olah isu Masjidil Aqsa ini langsung tiada kaitan dengan dunia Islam.

Sedarlah bahawa menjadi sesuatu yang sangat bahaya apabila sensitiviti terhadap islam itu telah mati, nyenyak dalam tidurnya. Ketahuilah, bahawa menjadi sesuatu yang sangat genting apabila umat Islam sibuk dengan perkara-perkara remeh, salah faham dan saling berselisisih pendapat dalam menentukan halatuju mereka yang akhirnya memalingkan mereka daripada jalan yang benar dan misi yang agung. Sesungguhnya risalah Islam yang mulia dan jihad Nabi SAW bersama para sahabatlah yang memberikan kehidupan ini erti yang sebenar, dan tidak sepatutnya bagi pendukung-pendukung agama yang agung ini untuk redha dengan kehinaan dan kelemahan, sedangkan perlembagaannya yang kekal (Al-Quran) telah menetapkan:

“Dan kehebatan itu hanya bagi Allah, Rasulnya,dan orang-orang yang beriman”. (Al Munafiqun: 8 )

Dan Rasulullah SAW bersabda:

“Sesiapa yang memberikan kehinaan pada dirinya tanpa dipaksa maka dia bukanlah dari kalanganku”.

Sesungguhnya satu-satunya jalan untuk mendapatkan semula Masjidil Aqsa telah jelas, lebih jelas dari cahaya matahari, iaitulah Jihad di jalan Allah dan syahid demi menyelamatkan umat ini. Allah SWT berfirman yang maksudnya:

“Diizinkan bagi orang-orang yang diperangi (untuk berperang) kerana mereka dizalimi dan Allah Maha berkuasa membantu mereka” (Al Haj: 39)

Dan orang-orang yang berjihad di jalan Allah demi membantu orang-orang yang dizalimi, dan demi membalas kejahatan, permusuhan, penjajahan, dan kerosakan mereka sahajalah yang akan dikurniakan kehidupan yang sebenar. Adapun mereka yang menghina orang-orang yang meminta pertolongan mereka ketika susah dan bencana, dan tidak menyahut seruan orang yang dizalimi maka merekalah orang-orang yang keluar dari dunia dalam keadaan tidak dimaafkan bagi mereka dan tidak akan dikasihani oleh seorang pun. Renungilah maksud firman Allah SWT:

“Maka langit dan bumi tidak menangisi pemergian mereka dan mereka tidak diberikan penangguhan waktu.” (Ad Dukhon: 29)

Hari ini kita menyambut Isra’dan Mi’raj dengan kita meyakini keagungannya. Justeru itu keyakinan ini hendaklah diikuti aqidah yang teguh dan keikhlasan hati dalam melaksanakan ajaran kebenaran (Islam) ini dari sudut ibadat, muamalat, dan akhlak kerana sesungguhnya jika benarlah amalan dan keikhlasan yang berada di dalam diri kita nescaya kita akan mampu — dengan izin Allah — untuk berjaya didalam segala aspek kehidupan, dan berjaya menutup segala pintu-pintu putus asa, kegagalan dan kelemahan.

Sesungguhnya tanggungjawab umat — pemerintah dan rakyat — pada saat ini adalah terlalu besar, dan pada hari ini Baitul Maqdis — pusat dunia Islam — dan sekelilingnya meraung sebagai orang-orang yang dizalimi dan dihina dengan penindasan mereka yang paling memusuhi orang-orang yang beriman… Keadaan Masjidil Aqsa hendaklah menjadi agenda utama umat Islam hari ini, dan juga bagaimana cara untuk mengembalikannya semula ke tangan umat Islam. Kita perlu menggunakan semua wasilah-wasilah yang dibenarkan oleh syara’ untuk merealisasikan tujuan ini. Inilah perkara yang wajib dilakukan dan misi yang agung. Inilah peristiwa yang mulia di antara peristiwa-peristiwa dan salah satu tanda yang agung di antara tanda-tanda kebesaran Allah SWT.

“Sesungguhnya pada perkara tersebut terdapat peringatan bagi mereka yang mempunyai hati atau orang yang menggunakan pendengaran sedang dia menyaksikannya.” (Qaf : 37).

Tuesday, June 28, 2011

baik buruk muka buku dalam kehidupan manusia



Assalammualikum dan salam satu Malaysia..
lame x update kn...ni la ade mase sikit nk tgu g klaz hihi..harap korng suke layout bawu ni..
haa..ni ade post bawu afiq letak cube la bace yg suke ber mukabuku..hihi..

facebook? aku ader, kau ader, korang pun ader.. facebook atau muka buku ni bagus jugak kadang sebab ia sebagai media pengantara, media untuk mempromosi dan macam2 lagi.. yang x bgus nye sebagai media mngutuk, mencaci dan media bergaduh ada jugak tuk sape2 yg nk cari jodoh and ambik jodoh org..haha..mcm2 la muka buku ni....


shout di status A
benci nye aku ngn perempuan tu.. dah laa hodoh, mulut busuk plak tu

balasan di shout B
ader aku kisah? kau tu dan laa gemok, jantan tak hensem plak tu

tu antara contoh2nye laa.. x der kene mengena ngn saper2 pun.. so ni antara mende yang menjadikan facebook sebagai media pengantara yg x best.. kau cakap pasal aku ye.. x per aku cakap paal kau plak.. yg mangkuknye tu, dua2 tu friend kita, so secara x langsung kita tahu depa gaduh..


contoh lain


shout A
aku geram sungguh dengan seseorang hari ni.. makan hati dan makan dalam kata2 nye


org yg terasa pula shout (B)
saya ingin minta maaf terutama kepada *nama* atas kekhilafan dan keterlanjuran saya


so berbaik2 la mereka. ni plak antara yg agak bagus laa.. kite kias2 bgtau kite terasa hati dan org yg terasa hati minta maaf secara terbuka.. lenkali buat lagi dan minta mahap lagi.. proses berulang sampai biler2.. ni pun secara x langsung kite tau mmber kta gaduh rupernyer.. nampak ok tapi makan hati dua2.. so esok tu ader laa modal nk gosip kat opis.. hahaha


yang lain pula bile pasanagn berchenta


shout A
rindu nyer ngn baby boochuk.. sayang die sangat2.. tak tahan rase rindu di hati


shout B
kasih sayang baby pada hubbyyy busyuukk sangat tinggi.. x tercapai dek akal mu.. rase nk kiss die je..


hmm.. tgah berchenta kentut pun wangi.. mule2 best laa bace.. lame2 mual kot.. loya2 tekak macam alahan org mengandung.. ni pun kalau dua yg shout adalah kawan kite mmg lame2 rase nk shout and shoot je kat diorang balik.. boleh customize kot bagi komen tu gf/bf kau je yg bace.. org lain pun berchenta tapi x heboh sekampung..


ikutkan boleh je nk skip bace status depa kat home tapi kalau every 5-10 minutes update acam ne nk skip je tu.. remove ja laa dari friendlist.. nanti depa dh kawen slow laa update status.. then time tu baru kawan balik..


ok last.. ni situasi dimana kalau og yg berchenta seperti di atas bergaduh yg mengakibatkan clash..


shout A
sudahlah! betina macam kau petik jari sepuluh mari.. aku pun x hingin kat kau.. bukannya lawa pun


shout B
x guna punye jantan.. duit kereta kau pun aku yang bayar nak banyak bunyik plak.. duit x seberapa jangan mimpi laa nk ader awek


hah time ni leh laa korang berfriend semula ngn depa.. sebab best tgok drama swasta ni.. mau yusuf haslam amik depa buat skrip untuk filem cinta melayu leleh2 air mata lenkali..


bile dlm situasi macam ni kite jgn simbah minyak.. ye laa ron 97 pun mahal, ron 95 dengar nk air harga.. simbah air pun jangan sebab akan merebakkan api lagi.. kite simbah pasir je kat depa.. kene ader someone kat situ yg tego depa.. kalau boleh org yg depa hormat.. nk gaduh g private message.. hah kat situ x der sape bace..


so ni laa antara mende2 yg aku boleh pk wat mase ni.. antara baik dan buruk facebook.. kalau baik kite gunakan maka baiklah ia, kalau digunakan dengan x baik maka x baiklah ia.. sebab banyak mende2 teknologi ni dicipta untuk senangkan manusia, untuk manusia enjoy tapi tu laa manusia jugak la nk suke bikin spoil.. suke bikin kacau.. tgok afiq rilex je.. x kacau pun hihihi..
selamat beramal..:)





p/s : x der kene mengena antara hidup dan mati..

Sunday, June 12, 2011

sorry



















asalamualikum,salam sejahtera dan salam 1 Malaysia..

.maaf k fmly belog sayer and rakan2 blogwalker...nk upgrade belog sayer ni..
harap korang bersabar k...dh setahun lebih..samer je sumer..
ni la msnyer nk upgrade...jmpe g...salam...'

-senyum selalu...senyum itu sedekah...

Wednesday, June 8, 2011

WANITA YG MULIA DLM PANDANGAN ALLAH

Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w bersabda :
"Sebaik-baik wanita adalah apabila engkau pandang dia maka dia
menggembirakan, bila engkau perintah dia taat, bila engkau tiada dia
menjaga hartamu dan menjaga pula kehormatan dirinya."


Ada sebuah riwayat bahawa pada zaman Nabi s.a.w ada seorang lelaki yg akan
berangkat utk berperang di jalan Allah. Dia berpesan kepada isterinya,
"Wahai
isteriku ...janganlah sekali-kali engkau meninggalkan rumah ini sehingga
aku kembali."
Secara kebetulan ayahnya menderita sakit...maka wanita tadi
mengutus seorang lelaki menemui Rasulullah s.a.w. Baginda bersabda kepada
utusan itu,
"Agar dia taati suaminya." Demikian pula wanita itu mengutus
utusannya bukan hanya sekali sehingga akhirnya dia mentaati suaminya &
tidak berani keluar rumahnya. Maka ayahnya meninggal dunia tetapi dia tetap tidak
melihat mayat ayahnya. Dia tetap sabar sehingga suaminya pulang. Maka Allah
memberi wahyu kepada Nabi yg berbunyi,
"Sesungguhnya Allah telah mengampuni
wanita tersebut disebabkan ketaatannya kepada suaminya. Dalam riwayat yang
lain mengatakan bahawa Allah turut mengampuni dosa ayahnya disebabkan
ketaatan anaknya itu.

Inilah sebenarnya perkara yg menyebabkan wanita diredhai oleh Allah
bukannya dalam persamaan hak yang seperti dituntut oleh penjahil agama. Sedangkan
dalam peristiwa Israk Mikraj, Nabi telah melihat ke dalam syurga yang mana Allah
masuk wanita ke dalam syurga 500 tahun lebih awal dari suami mereka...dan
bila melihat ke dalam neraka Nabi dapati 2/3 dari penghuninya adalah
wanita.Oleh itu takutilah kita semua akan ALLAH....

http://mahabbahislamiyah.blogspot.com

Kecantikan Lelaki

Kecantikan seorang lelaki bukan kepada rupa fizikal tetapi pada murni rohani

Lelaki yang cantik...............

Adalah lelaki yang mampu mengalirkan airmata untuk ingatan,

Adalah lelaki yang sedia menerima segala teguran,

Adalah lelaki yang memberi madu, setelah menerima racun,

Adalah lelaki yang tenang dan lapang dada,

Adalah lelaki yang baik sangka dan,

Adalah lelaki yang tak pernah putus asa.

Kecantikan lelaki berdiri di atas kemuliaan hati

Seluruh kecantikan yang ada pada Muhammad yang umi

Adalah kecantikan yang sempurna seorang lelaki.

Kegagahan Wanita

Kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan,tetapi pada kekuatan perasaan,

Perempuan yang gagah.................

Adalah perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan,

Adalah perempuan yang tidak takut pada kemiskinan,

Adalah perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan,

Adalah perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala keinginan,

Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman,

Seluruh kegagahan ini ada pada Khatijah yang ehsan.

Adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan.

Cinta bukanlah kata murah dan lumrah dituturkan dari mulut ke mulut tetapi cinta adalah anugerah Tuhan yang indah dan suci jika manusia dapat menilai kesuciannya
.


Wanita kekuatan Bagi Lelaki

Jangankan lelaki biasa,nabi pun terasa sunyi tanpa wanita.
Tanpa mereka, fikiran dan perasaan lelaki akan resah.
Masih mencari walau ada segalanya.
Apa yang tiada dalam syurga?
Namun adam tetap rindukan hawa.

Dijadikan wanita daripada tulang rusuk yang bengkok.
Untuk diluruskan oleh lelaki.
Tetapi seandainya lelaki itu sendiri tidak lurus,
Mana mungkin kayu yang bengkok menghasilkan baying yang lurus.

Luruskanlah wanita dengan jalan yang ditunjuk oleh Allah,
Kerana mereka diciptakan sebegitu rupa oleh Allah.
Didiklah mereka dengan panduan darinya.
Jangan cuba menjinakkan mereka dengan harta,
kerana nantinya mereka semakin liar.
Janganlah hiburkan mereka dengan kecantikan,
kerana nantinya mereka akan semakin derita.
Kenalkan mereka kepada Allah, zat yang kekal. Di
situlah punca kekuatan dunia.

Akal senipis rambutnya, tebalkanlah ia dengan ilmu.
Hati serapuh kaca, kuatkanlah ia dengan iman...
Perasaan selembut sutera, hiasilah ia dengan akhlak.

Suburkanlah ia kerana dari situlah nantinya...
Mereka akan lihat nilaian dan keadilan Rab...
Bisikkan ke telinga mereka bahawa kelembutan bukan suatu kelemahan..
Ia bukan diskriminasi Allah...sebaliknya di
situlah kasih dan sayang Allah...

Wanita yang lupa hakikat kejadiannya...
Pasti tidak akan terhibur, dan tidak akan
menghiburkan...
Tanpa iman, ilmu dan akhlak..mereka tidak akan lurus...
Bahkan akan semakin membengkok...
Itulah hakikatnya andai wanita tidak kenal
Rabbnya...

Bila wanita menjadi derhaka...pasti dunia lelaki
akan menjadi huru hara....
Lelaki pula janganlah mengharapkan ketaatan
semata-mata...
Tapi binalah kepimpinan...
Pastikan sebelum wanita menuju ilahi, pimpinlah
diri kepadanya...
Jinakkan diri kepada allah...
Nescaya akan jinaklah segala-galanya di bawah
pimpinanmu...
Janganlah mengharapkan isteri semulia Fatimah
Az-Zahra'
Seandainya dirimu tidak sehebat saidina Ali
karamallahuwajhah



Sunday, June 5, 2011

im sorry

Saya Sayang Awak Lebih


Aku rasa korang semua mesti penah dengar kan ayat ni, saya sayang awak lebih (I love you more). Dalam sebuah relationship, memang akan ada satu pihak yang akan lebih menyayangi. Tak boleh tidak, mesti ada punya. Cuma dalam hal ni, apa yang terbaik? Lelaki yang lebih menyayangi atau perempuan? Pada aku, lebih baik lelaki tu.

Kenapa? Pertama sekali sebab lumrah lelaki tu sebagai pemimpin dalam relationship tu. Mana boleh kalau perempuan memimpin atau memainkan peranan sebagai boss dalam sesebuah hubungan, biarpun kadangkala dari segi ekonomi perempuan tu lebih mampu. Kalau berlaku macam tu, memang queen control dah. Lelaki mesti mengambil peranan yang penting dalam sesebuah hubungan. Kalau berselisih faham atau apa, lelakilah yang perlu bertolak ansur dulu.

Perempuan pula, kalau dia dah sayang lelaki tu memang dia sayang. Simple je sebenarnya benda ni, tapi itulah dalam hidup ni macam-macam benda boleh buatkan sesebuah hubungan tu rumit dan kadang-kadang mendatangkan masalah. Dalam sayang perempuan nilah kadang-kadang berlaku perempuan tu akan lebih menyayangi berbanding lelaki. Bila benda ni berlaku, kena ada check and balance balik sebab lelaki adalah oportunis. Bila berada dalam zon selesa macam ni, lelaki mulalah jadi tak betul. Yang gatal tu, gatallah dengan mana-mana perempuan yang dia jumpa.. yang jenis workaholic tu, kerjalah sampai pagi. Perempuan dia terabai, kurang kasi sayang.

Tapi si gadis pula memang tak nak give up. Dia fikir apa yang dia buat tak cukup bagus untuk boyfriend dia. Jadi dia berusaha lagi kuat untuk tunjukkan kasih sayang dia. Luangkan lebih banyak masa. Telefon selalu. Yang si lelaki ni pulak jadi makin rimas girlfriend asyik cari je. Tak bebas. Walaupun begitu, bila si gadis merajuk, tetap dipujuk. Lepas pujuk, dia buat perangai endah tak endah balik. Relationship tu dah jadi lain.

Banyak sebenarnya implikasi buruk kalau perempuan lebih sayang boyfriend dia. Walaupun begitu, ada je hubungan yang boleh kekal lama walaupun benda ni berlaku. Kenalah tengok jenis lelaki yang perempuan tu date. Ada je lelaki yang baik, jenis boleh dipercayai dan betul-betul ikhlas dalam hubungan tu. Tak salah pun untuk perempuan lebih menyayangi dan lebih baik sebenarnya kalau dua-dua memang komited dalam menunjukkan kasih sayang antara satu sama lain.

Macam mana nak buat si lelaki lebih sayang? Entah la.. Benda ni datang dari keikhlasan dalam bercinta tu.. kalau dia betul-betul ikhlas dan bersungguh-sungguh dalam relationship tu, memang akan nampak jelas dan nyata. Korang sendiri akan tahu. Semudah itu

Friday, May 27, 2011

...bersabarlah wahai hati,tabahlah wahai jiwa...

bismillahirrahmaanirrahim....

“ Berikan berita gembira kepada orang-orang yang sabar, iaitu orang-orang, yang ketika musibah, mereka berkata “ “Sesungguhnya kita adalah milik Allah dan Kepada-Nya kita dikembalikan. Mereka itulah yang mendapat keberkatan yang sempurna dan rahmat dari Tuhannya, dan mereka ialah orang-orang yang mendapat petunjuk”. ( Al-Baqarah : 155-157 ).


sering kali apabila kita ditimpa ujian,musibah dan sebagainya,org lain akan berkata"byk2 sabo ek,hidop ni mmg byk ujian"...kadang2 terdetik di hati "ala ckp senang r.soh sabar konon.die xrse mmg r blh ckp"...

langit x selalu cerah,mlm xselalu de bintang n hidup x selalunye indah..ana tlh diuji dgn ujian yg kadang kala menguji kesabaran n ketabahan.jp2,ni bkn nk cite psl ujian tgh tahon ke pe ye.ni adlh ujian kehidupan atau dlm erti kate lain dugaan...nk pulak dok kt negara org,mmg btol2 perit...jauh dr family,tp alhamdulillah de sahabat2 yg sgt mengambil berat...hanya ALLAH yg tau perasaan mse tu...

kadang kala kite diuji dgn bentuk kematian,kehilangan,kesakitan dan seumpamanya..tp tahukah kita sebenarnye di sebalik ujian tu tersembunyi seribu satu hikmah yg hanya dapat dilihat dgn mte hati...em...tazkirah untuk dri sendiri ni...

Rasulullah SAW bersabda : “Apa pun yang menimpa diri seorang mukmin dari kepayahan, kesakitan, kesusahan dan apa pun keresahan yang dirasakannya, melainkan Allah akan menghapuskan sebahagian dari keburukan-keburukannya.” ( HR. Muslim).

khulasahnya,apabila diri diuji dgn sesuatu yg kadang kala di luar kemampuan,itu bukanlah bermakna diri ini malang atau sebagainya.tetapi ia adalah wasilah untuk menjadikan kita lebih tabah menghadapi dunia yg penuh pancaroba kerana ALLAH maha pengasih dan penyayang dan tidak menzalimi hambaNya...

"Sungguh,Allah tidak akan menzalimi seseorang walaupun sebesar zarah,dan jika ada kebajikan(sekecil zarah),nescaya Allah akan melipat gandakannya dan memberikan pahala yang besar dari sisiNya".
(An-Nisa',ayat 40)


May 27, 2011 Gerhana Matahari or Gerhana Bulan?

Tengah hari ni dalam pukul 12.40 pm I got a call from my father, "Pergi keluar tengok matahari."
So, apa lagi I grabbed sunglasses because I know there must be something weird is going on. Lepas tu cepat-cepat shoot keluar kat halaman rumah. Sambil dongakkan kepala then perlahan-lahan I looked at the sun.. First response, takutnya... (kebesaran Allah menjadikan kita berasa sangat kecil di sisiNya...) Then, wow subhanallah! it's ECLIPSE! eh, betul ke ni? kenapa macam pelik je...

First time dalam hidup I tengok kejadian ni secara live dengan mata sendiri... Tapi ni gerhana apa ke apa eyh? I'm confused.. gerhana matahari or bulan? I called cikMerahItuSpankuning dia kata solar eclipse.. Hmmm nampak sangat ilmu sains yang belajar waktu sekolah dulu dah berkarat.. Anyway, kalau you all pun tak tahu gerhana apa pergi search google now.

jgn la korg tgk betul2 kt matahari tuh. Ye la, rosak mata owh.. randomly je.. Siapa-siapa yang tak sempat tengok kejadian ni tadi, enjoy!






Gambar-gambar ni maybe sewaktu pertengahan or akhir gerhana. cradit to kawan saya iaitu basyirah..kawan klaz sekolah dlu..

p/s : saya tertipu oleh 'ketidakpandaian' sendiri.. ni BUKAN kejadian gerhana lah! Its a natural phenomenon called 'halo' or Bahasa Melayunya dipanggil fenomena optik.. X de kena mengena pun dgn ECLIPSE! huhu pi rujuk wiki.

Wednesday, May 25, 2011

1st Edition feat Aizat Amdan - Perpisahan Ini Lirik

llagu yang begitu bermakna bagi ku..:)

Di sini bermulanya pertemuan yang terakhir
Kehilangan amat terasa di hati
Mungkinkah ini yang tertulis di tangan takdir
Ku terima perpisahan ini

Dulu kita satu jiwa satu impian
Susah dan senang kita bersama
Namun itu semua hanya sementara

Hanya lagu yang menjadi ingatan
Hanya lagu yang menjadi kenangan
Seandainya masa itu kembali semula
Ingin ku memiliki lebih dari itu

Mungkinkah ini yang tertulis di tangan takdir
Ku terima perpisahan ini

Perpisahan yang tak ku duga telah terjadi
Dirimu pergi biar ku sendiri

Dulu kita satu jiwa satu impian
Susah dan senang kita bersama
Namun itu semua hanya sementara

Hanya lagu yang menjadi ingatan
Hanya lagu yang menjadi kenangan
Seandainya masa itu kembali semula
Ingin ku memiliki lebih dari itu

Lagu : 1st Edition
Lirik : 1st Edition

bosan...bosan..bosan...!!


salam..
mesti korang pelik kan? cuti sem bosan? ape kejadahnye? time cuti sem la waktu paling nikmat sekali bagi pelajar2 universiti dan kolej seluruh malaysia. haha. mase untok berdansa dan bergembira sudah tiba ! tapi sume tuh bukan untok aku. cam siut ajep.

ni la 1st time cuti sem aku bosan giler weyh. damn la. haha. kesnye bukan ape pown.sbb mmg bosan je..hihi...tp d gak kebaikan cuti sem ni..sbb aq jmpe game bawu..kehkehkeh...BLACKSHOT..terbaek!..hah..tp siyes bosan...cuti sem x lame dh nk abis..x sabo nk start sem bawu ni and abiskn last sem aq..pas2 degree la jwbnyer..hihi...
p/s-pe la aq post ni...giler kowt..hah

Passing in front of someone who is praying


One time, by mistake, I told some men in a prayer room, who wanted to pray but were wating for some other men to pray so they could pass in front of them, I told them that it was okay since it was a prayer room, and we do pass in fornt of others in the masjids. But I have recently learnt that you can only pass in front of others when the congregation takes place, and otherwise you cannot and the person praying must stop the person from passing or else the person passing is a devil. I told a lot of women there this, and I am sincerly sorry for speaking without knowledge and have asked Allaah (swt) to forgive me, but I feel guilty for spreading wrong information which they might take to be true, and might even pass on to others! What can I do, and would the sin of these people come on to me? Can you please also tell me what should one do in a masjid, where people usually pass by in front of you when you are just praying normally (not in congregation)? Does this apply to the masjids at Makkah and Medinah (haram shariff) also?.

Praise be to Allaah. You should note – may Allaah forgive you – that you have committed a great sin, which is speaking about Allaah without knowledge. This is a sin which Allaah mentioned in conjunction with shirk. Allaah says (interpretation of the meaning): “Say (O Muhammad): (But) the things that my Lord has indeed forbidden are Al-Fawaahish (great evil sins and every kind of unlawful sexual intercourse) whether committed openly or secretly, sins (of all kinds), unrighteous oppression, joining partners (in worship) with Allaah for which He has given no authority, and saying things about Allaah of which you have no knowledge” [al-A’raaf 7:33]

The Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) said: “Whoever introduces a good way in Islam which is followed after he dies will have a reward like that of those who did it, without that detracting from their reward in the slightest. Whoever introduces a bad way in Islam which is followed after he dies will have a burden of sin like that of those who did it, without that detracting from their burden in the slightest.” (Narrated by Muslim, 1017, from Jareer ibn ‘Abd-Allaah).

So you have to repent to Allaah and seek His forgiveness for this sin. I ask Allaah to bless you with sincere repentance.

You should also strive to put right your mistake by telling those who heard what you said before without knowledge.

With regard to the question that you mention, if someone wants to pass in front of a person who is praying, one of the following scenarios must apply:

1 – If he passes in front of the one who is praying, i.e., in the area between the spot where he puts his forehead when he prostrates and where he stands, this is haraam, and indeed it is a major sin as the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) said: “If the one who passes in front of a person who is praying knew what (a burden of sin) he bears, it would be better for him to stand for forty rather than pass in front of him.” Abu’l-Nadar – one of the narrators – said: I do not know whether he said forty days or months or years. Narrated by al-Bukhaari, 510; Muslim, 507 – from Abu Juhaym (may Allaah be pleased with him).

In this case it makes no different whether the person has a sutrah (object to serve as a screen) or not.

2 – If he passes in the area that is beyond the place where he prostrates. Two scenarios may apply in this case:

(i) If the one who is praying has set up a sutrah (object to serve as a screen). In this case it is permissible to pass beyond the sutrah, because the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) said: “If any one of you prays, let him face towards something. If he cannot find anything, then let him set up a stick. If he cannot do that, then let him draw a line, then it will not matter if anyone passes in front of him.”

Narrated by Ahmad, 3/15; Ibn Maajah, 3063; Ibn Hibbaan, 2361. Ibn Hajar said in al-Buloogh, 249: The one who said that it is mudtarab (a kind of weak hadeeth) is not right; rather it is hasan.

And it was narrated that Talhah (may Allaah be pleased with him) said: The Messenger of Allaah (peace and blessings of Allaah be upon him) said: “If one of you puts something in front of him that is like the back of a saddle, then let him pray and not worry about anyone who passes beyond that.” Narrated by Muslim, 499.

(ii) If the one who is praying has not set up a sutrah, he has no more than the space in which he prostrates. This is the most correct scholarly opinion. It is permissible for the one who wants to pass in front of him to pass in the space beyond where he prostrates. That is because the prohibition mentioned in the hadeeth applies to passing in front of the one who is praying, and what is beyond the place where he prostrates is not counted as being in front of the one who is praying.

Shaykh Ibn ‘Uthaymeen (may Allaah have mercy on him) said, after mentioning the differences of scholarly opinion concerning the distance within which the worshipper should stop anyone from passing in front of him:

The most correct opinion is that it is the distance between his feet and the place where he prostrates. That is because the one who is praying has no right to anything more than what he needs for his prayer. So he does not have the right to prevent the people from (using space) that he does not need.

Al-Sharh al-Mumti’, 3/340.

All of this has to do with one who is praying alone or is leading others in prayer. If he is a member of a congregation, then the sutrah of the imam is the sutrah for those who are behind him.

Al-Bukhaari (may Allaah have mercy on him) said: Baab sutrat al-imam sutrah li man khalfahu (the sutrah of the imam is the sutrah of those who are behind him).

It was narrated that Ibn ‘Abbaas said: Once I came riding a female donkey and had (just) attained the age of puberty. The Messenger of Allaah (peace and blessings of Allaah be upon him) praying at Mina, and there was no wall in front of him. I passed in front of part of the row while they were praying. Then I let the donkey loose to graze and joined the row, and nobody objected to it. (Narrated by al-Bukhaari, 76; Muslim, 504)

See al-Mughni, 2/42, 2/46

The correct scholarly view is that Makkah and other places are the same because of the general meaning of the evidence. There is nothing to suggest that Makkah is not included in this general meaning. This is the view favoured by Shaykh Ibn ‘Uthaymeen. See al-Sharh al-Mumti’, 3/342.

And Allaah knows best.
(credit to mymuslim)

SETIAP PENYAKIT ADA UBATNYA

ASSALAMMUALIKUM sahabat sumer..

( sekarang afiq jadi bizman plak..hihi..saje post kt cni (^_^))
JERSLIN POWER OIL DI ANTARA PERUBATAN ISLAM DAN MODEN

JENIS-JENIS PENYAKIT:-

1) Penyakit Jasmani – Punca dari pemakanan dan gaya hidup tidak teratur

2) Penyakit Rohani – Punca dari Jin dan Syaitan

3) Penyakit Kifarah – Punca dari Musibah Allah S.W.T (tiada rahmat disebalikNya)

Kesihatan Dalam Islam:-

1) Islam adalah gaya hidup

2) Kebersihan dan kesihatan amatlah dituntut di dalam Islam

3) Badan sihat, minda cergas

4) Badan sihat senang membuat ibadah

5) Tubuh badan kita milik Allah S.W.T, kita wajib menjaga Amanah Allah S.W.T.

Firman Allah S.W.T Surah Al-Anfaal Ayat 25, “Dan jagalah diri kamu daripada berlakunya dosa yang membawa bala bencana yang bukan sahaja akan menimpa orang-orang yang zalim di antara kamu secara khusus tetapi akan menimpa kamu secara umum. Dan ketahuilah bahawa Allah S.W.T maha berat azab dan seksaNya”.

Pada tahap kesihatan, umat-umat Islam berada dalam keadaan darurat sekarang ini. Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah S.W.T kerana dengan limpah kurnia dan izinNya, Jerslin Power Oil ini mampu membantu untuk mengatasi 1001 masalah atau penyakit kronik.


TESTIMONI PENGGUNA JERSLIN POWER OIL

APA KATA MEREKA YANG TELAH MENCUBA MINYAK JERSLIN POWER.

1. En. Mahzan,Kangar Perlis 012-4412135

“Sudah 2 tahun saya kebas tangan. Macam-macam ubat & rawatan telah saya cuba. Tapi tak berkesan. Saya cuba sapu Jerslin Power, kesannya Alhamdulillah dalam masa 15 minit tangan saya hilang kebas.

2. Kak Nor, Pasir Gudang, Johor 012-7712171

“Saya sakit lutut sudah lama. Macam-macam ubat & rawatan saya telah cuba, termasuk membeli mesin yang berharga RM2000. Tapi tidak berkesan. Amat menakjubkan bila saya sapu Jerslin Power tidak sampai pun setengah botol, lutut saya dah baik. Kini saya boleh berjalan ke mana sahaja.”

3. Nora, Larkin, Johor Bahru 012-7945069

“Saya menghidap gastrik sudah 10 tahun. Tapi bila saya sapu Jerslin Power, Alhamdulillah saya pulih.”

4. Abdullah, Kangar 019-4429803

“Saya menghidap batu karang sudah lama. Tapi bila saya sapu Jerslin Power, Alhamdulillah saya pulih.”

5. En. Man, Perlis 017-4973677

“Saya menghidap darah tinggi. Darah tinggi saya naik sehingga 240 sehingga saya tidak mampu bangun. Isteri saya sapukan Jerslin Power ke seluruh badan, darah saya semakin menurun selepas 1 jam.”

6. Shukor, Johor Bahru 017-7600733

“Saya pengusaha bengkel bas. Sewaktu saya buat kerja welding, mata saya short (merah & sakit). Saya sapu Jerslin Power, tak sampai 10 minit mata saya pulih.”

7. Man, Kangar 017-4973677

“Adik saya menghidap tiroid. Doktor mengarahkan adik saya menjalani pembedahan. Tapi bila adik saya sapu Jerslin Power, dia tidak memerlukan pembedahan lagi kerana bengkak semakin hilang.”

8. Din, Johor Bahru 012-7477547

“Saya batuk sudah lama. Macam-macam ubat saya makan tapi tak berkesan kerana saya perokok tegar. Tapi bila saya sapu Jerslin Power, tak sampai 15 minit, batuk saya hilang.”

9. Azah, Johor Bahru 07-351420

“Saya ada ketumbuhan payudara dan doktor menasihatkan saya menjalani pembedahan. Tetapi setelah saya menggunakan Jerslin Power, ketumbuhan saya hilang dan payudara saya bertambah cantik. Saya tak perlukan pembedahan lagi.”

10. Firdaus, Shah Alam 012-3927458

“Saya menghidap demam viral yang teruk. Sakit-sakit sendi umpama terkena demam denggi sampai nak tidur pun tak boleh. Setelah dititik 5 titik Jerslin Oil ke dalam minuman, saya dah boleh tidur nyenyak selama 4 jam. Setelah bangkit, sakit badan dah hilang dan suhu badan beransur menurun.”

SESUATU MUSIBAH ATAU PENYAKIT YANG KITA HADAPI ADALAH:-

1) Berpunca daripada perbuatan kita sendiri

2) Ujian daripada Allah S.W.T

Namun yang demikian, Allah S.W.T yang bersifat maha pengasih dan maha bijaksana amat kasihkan hambaNya. Setiap racun ada penawar, setiap sakit ada ubatnya. Setiap masalah ada jalan keluarnya. Janganlah kita hanya berserah kepada takdir semata-mata tanpa berusaha untuk menyembuhkan atau mencari jalan penyelesaian, dan yang paling penting amalkan antara empat sikap Nabi Adam A.S iaitu:

1) Mengakui kesilapan dan Muhasabah diri

2) Menyesali kesilapan

3) Bertaubat

4) Tidak berputus asa untuk berusaha dan berdoa, memohon dari Allah S.W.T

Pada tahap pemikiran kita, kita sering mengatakan mustahil pada sesuatu perkara, seperti sebotol minyak sapu Jerslin Power Oil boleh merawat semua penyakit termasuk penyakit kronik seperti Masalah Jantung, Gout, Kencing Manis, Darah Tinggi dan lain-lain lagi. Sebenarnya tidak ada yang mustahilnya di dalam dunia ini jika kita yakin kepada Allah S.W.T yang maha berkuasa (Kun Fa ya kun). Jika Allah berkehendakkan sesuatu panyakit itu sembuh, maka sembuhlah ia, dan jika sekiranya Allah berkehendakkan tiada kesembuhan, maka apa pun yang kita usahakan, Allah tetap maha berkuasa. Tetapi ingatlah bahawa berusaha mencari kesembuhan itu adalah ibadah yang akan diberikan ganjaran pahala oleh Allah S.W.T.

MENGAPA JERSLIN POWER OIL DAPAT MERAWAT 1001 PENYAKIT?

Bahan-bahan yang digunakan seperti Minyak Zaitun, Minyak Bijan, Minyak Bunga Matahari, Habbatus Sauda’, Herba Tongkat Ali dan Haruman Aromaterapi digabungkan sekali dengan teknik penghasilannya dibuat secara tradisional membuatkan ianya begitu istimewa dan berkesan cepat hanya dengan sapu di tempat-tempat yang bermasalah atau titik-titik saraf. Kuasa teknologi nano asli yang terdapat pada Minyak Bijan dan Minyak Zaitun berupaya meresap sepantas 10 saat ke dalam saraf dan dapat membantu membekalkan oksigen tambahan ke dalam darah.

KHASIAT YANG TERDAPAT PADA BAHAN-BAHAN MINYAK JERLIN POWER:

1) Minyak Zaitun

Minyak zaitun yang dihasilkan dari pohon zaitun merupakan produk asli hasiltani di benua Asia Kecil dan taburannya bermula dari Iran, Syria dan palestin sehingga keseluruhan Mediterranean semenjak 6,000 tahun yang lalu.

Pohon zaitun yang berkat ada disebut dalam Al-Quran, dalam surah An-Nur. Semenjak 1400 tahun yang lalu, Nabi Muhammad SAW telah menasihatkan umat Islam agar menggunakan minyak zaitun untuk kesihatan dan penjagaan badan, di mana Baginda SAW sendiri menggunakannya sebagai minyak rambut.

Antara kandungan minyak zaitun adalah fenol, sterol, pigmendan squelen yang memainkan peranan penting dalam kesihatan manusia.

2) Minyak Bunga Matahari

Kaya dengan Omega 6, Omega 9 dan Vitamin E.

3) Minyak Bijan

Kaya dengan protein, Vitamin A dan E.

4) Habbatus Sauda’

Nabi Muhammad S.A.W. bersabda dalam Hadithnya yang dikutip dari kitab Ash Shahihain: “Gunakanlah Habbatus Sauda’ kerana di dalamnya terdapat sejenis ubat dari segala jenis macam penyakit kecuali As Sam (maut)” (HR.Bukhari, Muslim).

Nabi Muhammad s.a.w bersabda : ” Tetaplah kamu dengan Habbatus Sauda. Sesungguhnya padanya terdapat ubat bagi segala penyakit, kecuali mati ” ( Hadis riwayat Bukhari ).

Antara bahan-bahan kandungan Habbatus Sauda ialah Fixed Oil (saturated dan unsaturated), Minyak-minyak Asas (sterol, thymohydroquinone, carvone, limonine, cymene), Alkaloids, Saponin dan Asid Amino. Dalam kitab Al Tibb An-Nabawi (Pengobatan Cara Nabi) yang ditulis Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah, Habbatus Sauda’ dikenal juga sebagai Al Habbah Al Barokah. Dalam kitab tersebut disebutkan bahwa Habbatus Sauda’ dapat mengubati 50 macam penyakit tanpa efek.

5) Tongkat Ali

Bertindak sebagai anti-oksidan

6) Haruman Aromaterapi

Menghilangkan stress dan migraine

Gabungan daripada bahan-bahan yang sudah terbukti khasiatnya dan ia juga berupaya menmbekalkan oksigen dan membantu melancarkan perjalanan darah dan sistem imun, seterusnya menguatkan semangat dan keyakinan diri, seterusnya dapat melawan apa jua rintangan, cabaran dan dugaan.

HARGA MINYAK JERSLIN POWER OIL

1 Botol = RM25.90 (Biasa)
1 Botol = RM35.00 (SPECIAL EDITION)

STOKIS & AJEN PEMASARAN DIPERLUKAN
HARGA UTK AJEN & STOKIS BOLEH DIRUNDING

UNTUK PENGHANTARAN POSLAJU, SILA SMS KEPADA
017-5929661-afiq
017-4194072-ayub(ayah)
.

** Kaw. Selangor,PERAK - Beli minimum 2 botol, PERCUMA kos penghantaran.
** Kaw. Luar Selangor,perak - Kos tambahan RM5.00


Friday, May 20, 2011

Doa Untuk Pasangan Kekasih

Doa Untuk Pasangan Kekasih
-saje nk share doa ni tuk korg sumer..dpt dr kawan saye...bace nice gak..(^_^)

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Ya Allah…
Seandainya telah Engkau catatkan…
Dia milikku tercipta buatku…
Satukanlah hatinya dengan hatiku…
Titipkanlah kebahagiaan antara kami…
Agar kemesraan itu abadi…

Ya Allah…
Ya Tuhanku yang Maha Mengasihani…
Seringkanlah kami melayari hidup ini…
Ketepian yang sejahtera dan abadi…
Maka jodohkanlah kami…

Tetapi Ya Allah…
Seandainya telah Engkau takdirkan
Dia bukan milikku…
Bawalah dia jauh daripada pandanganku…
Luputkanlah dia dari ingatanku…
Dan periharalah aku dari kekecewaan…

Ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti…
Berikanlah aku kekuatan…
Menolak bayangannya jauh ke dada langit…
Hilang bersama senja yang merah…
Agarku sentiasa tenang…
Walaupun tanpa bersama dengannya…

Ya Allah yang tercinta…
Pasrahkanlah aku dengan takdir-Mu…
Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan
Adalah yang terbaik untukku…
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui…
Segala yang terbaik buat hamba-Mu ini…

Ya Allah…
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku…
Di dunia dan akhirat…
Dengarkanlah rintihan daripada hamba-Mu yang daif ini…
Jangan Engkau biarkan aku sendirian…
Di dunia ini mahupun di akhirat…
Menjuruskan aku ke arah kamaksiatan dan kemungkaran…
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman…
Agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup…
Ke jalan yang Engkau redhai…
Dan kurniakanlah kepadaku keturunan yang soleh dan solehah…

Ya Allah…
Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan akhirat…
Dan periharalah kami dari azab api Neraka…

Amin…amin…Ya rabbal ‘aalamin.

Tuesday, May 10, 2011

cuti sem.....


skrg ni aq kt perak dh..cuti sem tgh berlansung...
aq ingt nk keje la..huuh...ngah mencar sbb bosan giler..i..
ingt nk jadi bos kt bukit merah lake town resort tu..td dye x kasi lak...jd aq pon mnx la jd chef smentara kt sana...haha...mnx2 la dpt..

aq stdy ambik kos komputer forensic but keje partime jd chef sementara..adoii...lari tue..haha
smlm 9/5/2011..aq g melawat seklh aq SMK Mudzaffar shah..terbek..cikgu masih knal aq g..ingt diorg x knal..sbb setahun x g sekolah..xD..

haha..k lah aq nk g ambik adik aq blaik sekolah..t pape hal jmpe g kt cni...
bye..^_^

Friday, May 6, 2011

cuti sem bermula!!!!


kehadapan kampung halaman yang aku cintai….

Pada may, 05. Aku telah selesai menjawab paper terakhir untuk sem ni haha… Boleh jawab? Tak boleh jawab? haha…Semua tolak ke tepi dulu sebab cuti bermula dari sekarang!! haha…Cuti sem aku kali ni agak singkat walaupun hakikat sebenarnya agak lama. Ianya mungkin akan menjadi singkat bila jadual tidur aku penuhi pada siang hari haha…

Opss!! Siapa belum cuti sem? Releks, terus membaca, membaca dan membaca buku itu. Jangan sampai diri anda di selubungi misteri semangat pulang ke kampung haha…Walaupun aku habis paper smlm ini, tapi aku tetap balik lambat huhu.. Hari sabtu kowt ni baru balik sebab aku tngu member aku..nk balik rider sekali ramai2... Tambahan lagi ada beberapa negara perlu diselamatkn..(perh!cm super hero)..

pape pon..kepada kampong halamanku yg aku cintai..tnggu lah..saya..Afeque aizat sebagai ketue kampung disitu..haha..(aku dh giler..x sabo sngt nk balik ni =P)..kepada fmly...tnggu lah anakmu akan pulang..ceh2 cm raya plak..:D..k pape pon kepada sumer member2 selamat bercuti..and dak2 umah aq naim and schaz..arini korng exam..hahah...pada muka x tido semlmam..selalu aku stdy korg men game..panas je aku tgk..ye la aku ni giler game..hiih..

k..kepada sumer selamat bercuti..and member2 blogmanic..sudi2 lah bace post saye k..hiih..bye..salam satu Malaysia..xD

merdeka..!!merdeka..!!merdeka..!!


Yahoo!!! Akhirnya tamat jugak final exam yang paling aku gerun ni…

Rase time keluar bilik exam semalam syok gile rase macam baru lepas keluar tandas pulak..

Kepade pembace2 sumue sorylah sebab aku x dapat updated blog aku ni sepecat mungkin kerane aku sebok dengan stdy...stdy..and stdy ...xD

Sem ni punye exam rase macam ade je yang x kene.. Soalan spot dh ade tp x seperti yang dirancang oleh pembuat soalan2 spot.. Bab 3 hari yang menyeramkan2 memang sangat menyeramkan sebab 3 hari aku jadi macam pak guard jage bank time malam2… memang x boleh belah langsong… Aku harap ade satu paper ni just untok lulos je sebab satu department aku cakap paper2 memang susah… Bagi aku susah ke senang ke no.2 yang penting kerjasama kamikaze aje… Layan je soalan2.. Kalo ade rezeki lulos kalo x sem depan kene la ulang balik :-)

(mnx2 x kene ulang..hihi..nk cpt msuk degree sem satu g ni..)

Saturday, April 23, 2011

asslam mualaikum..


Dengan Nama Allah Yg Maha Pemurah Lagi Maha penyayang
"lame aku x update blog ni..maklum la bz sket..hmm
Lagi beberapa puluh jam jerk aku nk Exam...
Bukan Exam kereta or Exam Moto
Tapi Final Exam Yg menentukan masa depan hidup aku..
Tapi rase cam malas lak nk study..
Still Buka Facebook and update blog..
Plz don"t follow me..
Coz saye ni jiwa tenang + gelabah ckit..
Xathu la.. nk Exam tapi still rilex and cool..
Tapi dalam pale Otak still pikir formula atau sabjerk yg nk exam tu..
Dalam toilet pon leh cakap sorang-sorang sebut formule..
Gile betol la..
Ni name dier Giler nk Exam..!!!!
Makan nasik pon nampak Formule???
Tido pon mimpi tgh study.. padahal tido tu..
Tapi time pegang buku jerk.. sure kejab jerk..
YA Allah berikan aku semangat nk study..
MAsukkan lah sume pe yg aku study masuk and install dalam sume pale otak aku..
This week rase nyer sure x cukup tido..
xpe la berkorban untuk mase depan..
Untuk kali yg seribunyer..
Plz
Doakan kejayaan saye.. AMIN...
update Blog pon lepas stress coz study lame kot tadi.. hahhahah
k sampai sini jerk..
Nanti lepas exam saye an memblogkn dri...
SALAM..